Top 10 universiteit van Nederland colleges 🎬

De universiteit van Nederland is een videokanaal met allemaal populaire wetenschapsvideo’s. Er zijn al meer dan 650 videocolleges opgenomen en die zijn al meer dan 40.000.000 keer bekeken. Het is dus een razendpopulair kanaal. In de top 10 zit maar liefst vier keer een college van hoogleraar Erik Scherder. Niet zo verwonderlijk, want hij kan ingewikkelde dingen heel simpel uitleggen. Dit is de top 10 van verschillende hoogleraren die colleges geven. Dus de beste colleges van 10 verschillende hoogleraren.

10 universiteit van Nederland colleges
10 universiteit van Nederland colleges

1.  Leader Universiteit van Nederland:

Wat is de universiteit van Nederland. Bekijk dit korte filmpje om het te weten te komen:

bron:www.youtube.com

 

2. Gaat je geheugen kapot als je teveel voor de computer zit?

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen. Mensen die tussen hun vijftiende en vijfentwintigste erg actief waren, hebben op latere leeftijd veel minder last van dementie. Ook na je vijfentwintigste is bewegen — stevig doorfietsen of doorlopen is al genoeg — essentieel voor het functioneren van je brein.

 

3. Hoe vernietig je met je spaargeld je eigen toekomst?

Misschien ben je wel vegetarisch, doneer je aan goede doelen en denk je daarmee enorm sociaal en bewust bezig te zijn. Maar weet jij eigenlijk wat er met jouw spaargeld gebeurt? En welke impact dit op de toekomst heeft? Een college vol “Echt??!”-momenten van Kellie Liket (Erasmus Universiteit).

 

4. Als het heelal uitdijt, waarin dijt het dan uit?

Dus jij vond het heelal al indrukwekkend groot? Terwijl je dit college kijkt, is het heelal nog veel verder uitgedijd! Sterrenkundige Ralph Wijers doet je even elke vorm van tijd en ruimte vergeten en maakt je duidelijk waarin dat heelal dan precies uitdijt. Spannend!

 

5. Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out?

Thijs Launspach  legt je haarfijn uit waarom al die millennials uitgeblust thuis zitten.

 

6. Waarom kan de zeespiegel ook dalen wanneer ijskappen smelten?

De klimaatverandering op aarde zorgt voor heel wat kopzorgen. Maar kloppen de rampscenario’s over zeespiegelstijging eigenlijk wel? Het is allemaal net iets ingewikkelder dan we denken, vertelt prof. dr. Bert Vermeersen, planeetwetenschapper aan de TU Delft.

 

7. Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat?

Op 10 oktober 1990 zorgt de emotionele getuigenis van het Koeweitse meisje Nayirah voor de start van de eerste Golfoorlog. Nayirah verklaart dat Iraakse soldaten in Koeweit baby’s uit de couveuses halen en ze op de koude ziekenhuisvloer voor dood achterlaten. De getuigenis blijkt achteraf nep.

 

8. Hoe erg is het om een nachtje door te halen?

Onze biologische klok is ontzettend belangrijk voor ons slaapritme. Het bepaalt of jij een ochtend- of avondmens bent en zorgt voor die jetlag bij het overslaan van een paar tijdzones. Volgens chronobioloog Bert van der Horst (ErasmusMC) is het van belang om deze vooral niet in de war te schoppen. Het zetten van je wekker om op tijd op werk te zijn is dan ook echt de boosdoener van onze maatschappij.

 

9. Waarom word jij helemaal lek geprikt door muggen en je partner niet?

Zoet bloed? Het licht aangelaten? Te weinig knoflook gegeten? Je herkent het vast: wanneer je na een zwoele zomernacht ’s ochtends wakker wordt, zit jij onder de muggenbeten, maar je bedpartner blijkt ongeschonden! Hoe kan dit?

 

10. Waarom is glas het grootste mysterie van de natuurkunde?

Je weet het misschien niet, maar glas is een superboeiend materiaal. Het gedraagt zich als een vaste stof, maar als je goed kijkt is het eigenlijk een vloeistof. Hoe dit komt is zo’n beetje HET mysterie binnen de natuurkunde. Liesbeth Janssen (TU Eindhoven) is er bijna achter hoe het zit én hoe deze kennis kan helpen om ziektes als kanker beter te begrijpen.

Check ook de 10 best bekeken TED Talks 🎬