Grootste vliegtuigen van de wereld op een rij

Hoe groter hoe beter. Dat lijkt wel op te gaan voor vliegtuigen. Er worden namelijk steeds grotere vliegtuigen gebouwd. Maar hoe bepaal je nou wat het grootste vliegtuig ter Wereld is. Waar moet dat vliegtuig aan voldoen? Moet het de meeste mensen kunnen vervoeren? Of moet het de grootste spanwijdte hebben? Of moet het gewoon het zwaarste zijn? Hoe dan ook, hier staan de 10 grootste vliegtuigen op een rij. Dat betekent dat ze recordhouder zijn op een van deze onderwerpen.

grootste vliegtuigen van de wereld op een rij
grootste vliegtuigen van de wereld op een rij.

 

10. Boeing B-52

De B-52 van Boeing is de  grootste bommenwerper ter wereld. Het kan 150 bommen dragen. Toch is het in dit rijtje maar een kleintje met 49 meter lengte en een spanwijdte van 56 meter.

Boeing B52
Boeing B-52

 

9. Antonov AN22

De eerste Antonov in dit rijtje. Dit vliegtuig is het grootste propeller vliegtuig. Het doet als het gaat om grootte niet veel onder voor zijn grotere broers die verderop in dit rijtje staan. Het vliegtuig heeft 4 propeller motoren met aan alle motoren 2 propellers. Dus in totaal heeft het 16 propellers.

Antonov AN22
Antonov AN22.

8. Boeing 777

Deze Boeing is een heel populair vliegtuig. Door de brede romp kunnen er maximaal 550 passagiers in vervoert worden. Het is het grootste tweemotorige toestel ter wereld.

Boeing 777
Boeing 777

 

7. Lockheed C-5 Galaxy

De C5-Galaxy is het grootste Amerikaanse vrachtvliegtuig. Het landen met dit vliegtuig schijnt een van de moeilijkste taken te zijn. De banden van dit vliegtuig gaan ongeveer acht landingen mee. Het is een militair vliegtuig en komt dus ook in oorlogsgebieden. Het kan op volle snelheid landen. Als het dan toch te gevaarlijk blijkt te zijn, dan kan het direct weer opstijgen, omdat het nog snelheid heeft. Een probleem dat veel van deze kolossale vliegtuigen hebben is dat ze veel brandstof verbruiken. Ze moeten dus vaak bijtanken.

Lockheed C5 Galaxy
Lockheed C5 Galaxy

 

6. Antonov AN124

Dit is het op een na grootste Russische vliegtuig. Ondanks de grootte van dit vliegtuig kan het op korte landingsbanen landen. Het heeft daarvoor een enorm landingsgestel en heeft maar 800 meter baan nodig om te kunnen landen. Een Boeing 747 heeft, ter vergelijking, maar liefst een landingsbaan van twee kilometer nodig. Dit zorgt ervoor dat de Antonov heel flexibel inzetbaar is. Er zijn er 55 van gebouwd.

Antonov AN124
Antonov AN124

 

5. Boeing 747-8

De Boeing 747 bestaat al sinds 1970. De 747-8 is Boeings antwoord op de Airbus A380 en vliegt sinds 2012. De boeing is langer dan de Airbus. Hij kan 467 passagiers vervoeren, wat aanzienlijk minder is dan de Airbus, maar dat is misschien wel een voordeel (zie ook het stukje over de Airbus op nummer 2). Boeing zegt dat dit vliegtuig het efficiëntste en meest economische vliegtuig ter wereld is. Boeing vindt dat in vergelijking met de Airbus A380 de kosten per stoel 6% lager zijn, en dat het vliegtuig 12% brandstofefficiënter zou zijn.

Boeing 747 8
Boeing 747 8

 

4. H-4 Hercules (Spruce Goose)

Dit is geen watervliegtuig, maar een vliegboot. Dus geen vliegtuig dat kan varen, maar een boot die kan vliegen. Hoe dan ook, het is een echt vliegtuig. Ook al heeft die dan maar een keer gevlogen en was dat een testvlucht. En ook al is die niet van metaal gemaakt, maar van hout. De bouwer kreeg namelijk geen metaal aangeleverd en wilde toch zijn vliegtuig afmaken. Het vliegtuig is gebouwd in de tweede wereld oorlog en zou voor de Amerikaanse luchtmacht moeten gaan vliegen. Dat is dus nooit gebeurd. Het vliegtuig heeft de bijnaam ‘Spruce Goose’  gekregen. Dat betekent ‘houten gans’. Het staat nu in een vliegtuigmuseum.

Herculus H 4 Spruce Goose grootste vliegtuigen
Herculus H 4 Spruce Goose

 

3. Antonov AN225

De Antonov AN225 is om te zien misschien wel het meest indrukwekkende vliegtuig. Het is werkelijk gigantisch. Het is het grootste vrachtvliegtuig ter wereld. Met een spanwijdte van 84 meter, is die echter 23 meter smaller dan de Stratolaunch. De Antonov is een Russisch vliegtuig dat bedoelt was om raketten en een spaceshuttle te vervoeren. Het kan een gigantische lading vervoeren in het ruim, maar eventueel ook een spaceshuttle dragen op zijn rug die al vliegende kan opstijgen om naar de ruimte te gaan. Er is maar een Antonov die vliegklaar is. Er is er nog eentje die nooit is afgebouwd.antonov an 225 1988
antonov an 225 1988

2. Airbus A380

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Wanneer een vliegtuigmaatschappij zoveel mogelijk stoelen plaatst, dan zouden er 853 passagiers meekunnen. In de praktijk zijn er doorgaans, maar 555 stoelen in het vliegtuig. Het vliegtuig werd niet zo’n succes als Airbus had gehoopt. Het is namelijk commercieel wel interessant om met heel veel passagiers tegelijkertijd te vliegen, maar dan moeten al die mensen wel op hetzelfde moment dezelfde reis willen afleggen. In de praktijk willen mensen echter liever iedere dag ergens naar toe kunnen vliegen dan maar een of twee keer in de week met zijn allen tegelijk. Inmiddels is duidelijk dat in 2021 het laatste exemplaar gemaakt gaat worden. Grote vliegtuigen zijn uit de mode.

Airbus A380 grootste vliegtuigen
Airbus A380

 

1. Stratolaunch

De stratolaunch is een heel nieuw concept voor een vliegtuig. Het vliegtuig heeft 2 rompen en maar liefst 6 straalmotoren. Het kan extreem hoog vliegen en tussen de twee rompen in kan het ladingen meenemen die de ruimte in moeten, zoals spaceshuttles en satellieten. Het vliegtuig heeft de grootste spanwijdte van alle vliegtuigen op dit moment. 117 meter om precies te zijn. Deze vleugels geven heel veel draagvermogen, waardoor zware ladingen zo dicht mogelijk bij de dampkring kunnen worden gebracht om daar de ruimte ingeschoten te worden. Het is een indrukwekkend vliegtuig, dat overigens helemaal niet zo snel kan vliegen. Dat is ook nergens voor nodig. Het hoeft geen lange afstanden af te leggen. Het moet alleen veel hoogte bereiken. Tijdens de testvlucht hebben ze op 17km hoogte gevlogen. Een normaal vliegtuig vliegt op zo’n 10km hoogte.
bron:www.deingenieur.nl/artikel/grootste-vliegtuig-ter-wereld-stijgt-op

bron:www.youtube.com

 

Lees ook De grootste superjachten op een rij