Grootste kattenrassen op een rij

Je hebt katten in alle soorten en maten. En natuurlijk, jonge katten (kittens) zijn natuurlijk het allerleukst om te zien. Maar kleine poezen worden groot. Hoe groot ze worden is afhankelijk van het ras. Hier staan de 10 grootste kattenrassen op een rij. Benoemd wordt steeds het maximale gewicht van gezonde katten die niet te dik zijn. Vetgemeste huiskatten tellen dus niet mee.

10 allergrootste kattenrassen
10 allergrootste kattenrassen

Chausie (7kg)

De Chausie is ontstaan toen de wilde moeraskat kruiste met de gewone huiskat. Een Chausie kan zo’n 7 kilo wegen. Dat is al twee keer zo zwaar als een kleine huiskat. Dat belooft nog wat voor dit lijstje, want de volgende katten zijn allemaal nog groter.

Chausie
Chausie

Karthuizer of Chartreux (7kg)

De karthuizer komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het duurt lang voordat dit kattenras zijn volledige gewicht heeft bereikt. Deze kat groeit namelijk zo’n vier tot vijf jaar totdat die zeven kilo weegt. Terwijl de normale huiskat meestal maar een jaar groeit (daarna worden ze alleen nog dikker). Deze kat heeft een blauw-grijze waterafstotende vacht.

Karthuizer
Karthuizer

Siberische kat (7kg)

Een Oud Russisch kattenras dat volgens sommige bronnen al 1000 jaar bestaat. Deze kat doet er ook lang over voordat die is uitgegroeid. In vijf jaar groeit ook deze kat tot zo’n zeven kilo. Door de samenstelling van de vacht is deze kat hypoallergeen. Dat betekent dat mensen die allergisch zijn voor katten vaak wel tegen deze katten kunnen.

Siberische kat
Siberische kat

Turkse Van (7kg)

De Turkse Van is een eeuwenoud kattenras uit Turkije. Ook bij dit ras duurt het drie tot vijf jaar tot de dieren volgroeid zijn tot zo’n zeven kilo.  De Turkse Van heeft een lange vacht, die overwegend wit is van kleur. Op de kop komen er gekleurde vlekken voor. Ook de staart is gekleurd. In tegenstelling tot de meeste katten, houdt deze kat van water.

Turkse Van 1
Turkse Van

 

Noorse boskat (8kg)

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze kat uit Noord-Europa. Zoals veel katten die in het noorden leven hebben ze een dubbele vacht. Een viltige ondervacht en een langharige vacht daar overheen. Dit isoleert ze goed tegen de kou. Deze kat kan tot maximaal 8 kilo wegen. Bij dit ras is de kleur van ondergeschikt belang. Ze komen dan ook in veel verschillende kleurstellingen voor.

Noorse boskat
Noorse boskat

Brits Korthaar (8kg)

Deze kat kwam waarschijnlijk al voor in het oude Egypte. Vanuit Egypte werden ze meegenomen naar Europa. Ze hebben een dichte kortharige vacht die altijd eenkleurig is. Een Britse Korthaar groeit in drie tot vijf jaar tot zo’n drie tot acht kilo.

Brits Korthaar
Brits Korthaar

Ragdoll (9kg)

De Ragdoll is een  forse kat. Het is een kat die erg gesteld is op mensen en een rustig karakter heeft.  De kat laat zich vaak hangen in de armen van zijn baasje, daarom de benaming ‘ragdoll’ (lappenpop). Een Ragdoll-kater kan wel tot 9 kilo wegen.

Ragdoll
Ragdoll

Ragamuffin (10kg)

Het kattenras Ragamuffin is een variant van het Ragdoll-ras. Net zoals een Ragdoll heeft een Ragamuffin een rustig en vriendelijk karakter. Het duurt maar liefst vijf tot acht jaar voordat de kat uitgegroied is. Hij kan dan 10 kilogram wegen. Wegens de halflange, dichte vacht lijkt de kat nog groter dan hij in werkelijkheid is.

Ragamuffin
Ragamuffin

Savannah (10kg)

Een Savannah is een kruising tussen een huiskat en een serval. Een serval is een wilde kat. Afhankelijk van de stamboom heb je ze in 1/2, 1/4 en 1/8  afstammeling van de wilde kat. Als je deze kat wilt houden, moet je wel veel aandacht voor ze hebben. Omdat zo vers afstammen van de wilde kat, zijn ze niet volledig tam. In veel landen zijn ze verboden omdat weggelopen katten snel verwilderen.
bron:nl.wikipedia.org

Savannah
Savannah

Maine Coon XXL (13kg)

Dit is echt een enorme kat. De gewone Maine Coone wordt zo’n kilootje of zes, maar de Maine Coone XXL kan soms wel 13 kilo worden! Het zijn hele grote vriendelijke reuzen. Zeer aanhankelijk en graag bij hun baasje. Het zijn katten die liever met hun baasje mee op vakantie gaan dan alleen thuis blijven. In tegenstelling tot veel katten die nogal honkvast zijn. Net als een ragdoll ontspannen ze zich volledig wanneer je ze optilt. Ze hangen dan in totale overgave in je armen.
bron:nl.wikipedia.org

Main Coon kitten
Main Coon kitten

Misschien vind je ook de grootste katachtigen leuk