Dat groente gezond is, hoeft niemand je te vertellen. Het voorkomt ziektes en je valt er van af. Dat afvallen komt voornamelijk omdat groente doorgaans goed vult en weinig calorieën heeft. Je moet dus dagelijks groenten eten. Oké, je kunt je misschien wel iets lekkerders voorstellen, maar je wilt toch ook gezond blijven? Trouwens, als je groente niet lekker vindt, moet je ze beter bereiden. Groente moet dagvers zijn en vooral niet te lang gekookt. Dan zit er nog heel veel smaak aan. Dit zijn de gezondste groenten op een rij.
1. Pompoen
De pompoen ken je misschien wel voornamelijk van het Amerikaanse Halloweenfeest. Door de bovenkant eraf te snijden, de pompoen uit te hollen en er een gezichtje in te snijden krijg je een mooi masker. De inhoud die je er dan uithaalt, gooi je natuurlijk niet weg. Je kunt er heerlijke gerechten van maken.
Pompoen is rijk aan carotenoïden, vitamine A en C, kalium, magnesium en vezels. Deze groente is lekker in stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en vele andere gerechten.
Hier zijn heerlijke Pompoenrecepten
2. Paprika
De Paprika komt van origine uit Midden-Amerika en is door de Spanjaarden in de 16de eeuw naar Europa gebracht. Je ziet in de winkels vooral groene, rode en gele paprika’s. Er bestaan echter nog veel meer kleurvarianten, namelijk: witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika’s.
Paprika’s zijn een grote bron van kalium, mangaan, vezels en vitaminen A, B, C en K en kan zoet zijn smaakvolle toevoegingen aan salades en gezonde wokgerechten. Vrolijke groenten, omdat ze in verschillende kleuren te verkrijgen zijn.
3. Knoflook en uien (look)
Als je gaat koken kun je eigenlijk niet zonder knoflook. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt lekkerder van knoflook. Zeker wanneer je mediterraans kookt, kun je niet zonder knoflook en ui. En het ruikt zo heerlijk wanneer je even een uitje met knoflook aanbakt. Als je zo begint, kijkt iedereen uit naar het diner.
Uien en knoflook, zijn het best bekend om hun natuurlijke antibiotische eigenschappen en kan helpen om de immuniteit te verhogen. Het verminderen van ontstekingen en infecties te bestrijden. De look hieronder zijn het gezondst rauw in salades, maar zijn ook zeer geschikt voor het aromatiseren van vele warme gerechten.
Prei, Uien, Sjalotten, Lente-uitjes, Knoflook
4. Peulvruchten
Peulen worden soms in zijn geheel gegeten, zoals sperziebonen en peultjes, maar vaak worden ook alleen de boontjes uit de peul gegeten, zoals bij doperwten en tuinboon.
Peulvruchten bevatten meer eiwitten dan andere groenten. Bonen bevatten ook vezels, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium en kalium. Bonen kan worden toegevoegd aan soepen, salades, pasta saus, chili of gegeten op hun eigen.
5. Tomaten
Vijftien jaar geleden stonden de Nederlandse tomaten slecht bekend in Europa. Ze werden wel waterbommen genoemd. Nu niet meer. Tomaten zijn er in veel verschillende soorten en maten en vol van smaak. Wis je dat alle tomaten trostomaten zijn? Alle tomaten zijn altijd al trostomaten. Door de kweker worden ze stuk voor stuk van de tros geplukt en verpakt. Totdat een slimme teler bedacht dat je ze wel aan het stokje kunt laten zitten. Dat ziet er een stuk leuker uit en de consument betaald er graag een beetje meer voor. Dus minder werk voor de kweker en een hogere waarde.
Tomaten bevatten zeer veel lycopeen carotenoïden en vitamine C en zijn lekker op een boterham, als rauwe snacks, in salades, soepen en pastasaus.
6. Bladgroenten
Donkergroene bladgroenten kan licht worden gestoomd of gebruikt in gezonde soepen, stoofschotels en wokgerechten of rauw gegeten in salades en op sandwiches. Ze zijn rijk aan ijzer, kalium, calcium, magnesium, carotenoïden en B, C, E en K.
7. Wortelen
Wis je dat wortelen goed zijn voor je ogen? Nee? Heb je ooit een konijn met een bril op gezien dan? Flauwe oude mop, maar het is wel waar! In een wortel zit Caroteen die door je lichaam wordt omgezet in Vitamine A. En vitamine A is op zijn beurt weer goed voor het gezichtvermogen. Bètacaroteen bevat ook anti-oxidatieve eigenschappen die de strijd aangaan met stoffen die kunnen leiden tot kanker. Eet dus regelmatig een wortel. Lekker tussendoor.
8. Kruisbloemige groente
Sinds de 16de eeuw wordt bloemkool in heel Europa verbouwt. Er bestaan witte, paarse, groene en oranje bloemkolen. Het blad van de bloemkool wordt handmatig om de bloemkool gevouwen om er voor te zorgen dat hij mooi wit blijft. Omdat dit heel erg veel werk is, zijn er soorten gekweekt waarbij het blad vanzelf om de kool heen groeit.
Kruisbloemige groente zijn gevuld met anti-aging, beschermend tegen kanker, het bevorderen van het immuunsysteem. Bevatten onder andere vitamine C en K, kalium, calcium, ijzer en foliumzuur.
Dit zijn de groente die in deze groep van groente vallen:
Broccoli, Bloemkool, Spruitjes, Witte en rode kool
9. Asperge
4750 jaar geleden aten de Egyptenaren al asperges. Na een tijdje weg geweest te zijn werd het op grote schaal pas in de 17de eeuw weer gekweekt. Maar in Nederland pas vanaf de 19de eeuw. In Nederland eten we voornamelijk witte asperges. In Italie worden vooral groene asperges gegeten. Het verschil is dat witte asperges onder de grond groeien en groene asperges boven de grond.
Asperge is een grote bron van kalium, vezels, vitamine A, C, K en B-complex – in het bijzonder B6 en foliumzuur. Het is een seizoensproduct en dus niet altijd verkrijgbaar. Maar als het er is helpt het bij het verminderen van het gewicht, ontstekingen en depressie.
10. Zoete aardappelen
Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitamines en mineralen. Waaronder ijzer, calcium en selenium. Bovendien zijn ze een goede bron van veel soorten vitamine B en vitamine C. Een van de belangrijkste voedingsvoordelen van een zoete aardappel is dat ze rijk zijn aan een antioxidant dat beter bekend staat als beta-caroteen, wat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A (zie ook wortel).
Lees ook: Ongezonde snacks op een rij