De grootste dieren aller tijden op een rij

De blauwe vinvis is nog steeds kampioen in zijn soort. Het is de grootste walvis die ooit bestaan heeft. Van de meeste diersoorten zijn de superreuzen al lang uitgestorven. Vroeger leefde er op aarde namelijk veel grotere dieren dan nu. Dat komt omdat er vroeger meer zuurstof in de lucht zat dan nu. Dus ook al zijn er nu ook nog wel hele grote dieren, het valt in het niets bij de dieren van vroeger. Hier zijn de grootste dieren aller tijden op een rij.

De grootste dieren aller tijden op een rij
De grootste dieren aller tijden op een rij

10. Het grootste varken

25 miljoen jaar geleden leefde dit dier dat verwant is aan het varken. Het is de Daeodon. Hij was een enorm varken van 2 meter hoog en 3,5 meter lang. Dat varken was dus groter dan een auto.
bron:nl.wikipedia.org

Daeodon
Daeodon

 

 

9. De grootste haai

1,2 miljoen jaar geleden leefde er een superhaai: Megalodon. Hij kon 22 meter lang worden en weegt veertig ton. Dat is net zo lang als 5 auto’s die achter elkaar geparkeerd staan. Tegenwoordig is de allergrootste haai die nog rondzwemt zo’n 6,5 meter lang.
bron:nl.wikipedia.orgKaak van de Megalodon - Aller grootste dieren op een rijKaak van de Megalodon

 

8. De grootste vogel

De meeste vogels die je dagelijks ziet zijn nogal klein. Er bestaan nog steeds grote vogels. Soms met een spanwijdte van enkele meters. De grootste vogel ooit komt ook uit de prehistorie. Zes miljoen jaar geleden leefde de Argentavis. Een gigavogel. Met een spanwijdte van 7 meter net zo groot als een klein vliegtuig. Hij was 2 meter lang en woog zo’n 75 kilo. Deze vogel is dus met recht een van de grootste dieren aller tijden
bron:nl.wikipedia.org

Zo heeft de Argentavis Magnificens er waarschijnlijk uitgezien
Zo heeft de Argentavis Magnificens er waarschijnlijk uitgezien

 

7. Het grootste landzoogdier

Het allergrootste landzoogdier was een soort neushoorn. Een geweldig grote grijze massa. De Paraceratherium was 5 meter hoog en 8 meter lang. Dat is net zo groot als een Londense dubbeldekkerbus. Deze kolos leefde 30 miljoen jaar geleden en was gigantisch.
bron:nl.wikipedia.org
Paraceratherium Transouralicum - Aller grootste dieren op een rijParaceratherium Transouralicum

 

6. De grootste zeeschildpad

De schildpadden die je tegenwoordig ziet kunnen ook ontzettend groot worden. Het zijn prehistorische beesten die we niet vaak zo groot tegenkomen, maar een metertje of 2 kunnen ze wel worden. Hun prehistorische zusje werd echter nog twee keer zo groot. Met een formaat van twee bij vijf meter is de Archelon het formaat van een hele grote auto.
bron:nl.wikipedia.org
Archelon - Aller grootste dieren op een rij
Archelon

 

5. De grootste geleedpotige

Oftewel een duizendpoot. En dan wel een hele grote. De Arthropleura heeft overigens niet nog veel meer poten, ze zijn alleen veel groter.
bron:nl.wikipedia.orgArthropleuraArthropleura

 

4. De grootste loopvogel

De grootste loopvogel was tevens de grootste roofvogel. Een levensgevaarlijk monster van 2,5 meter hoog. De snavel van de Phorusrhacos  was maar liefst 60 centimeter lang. Dat is wel een vogeltje om rekening mee te houden. Ik ben een keer gebeten door een papegaai. Dat doet al zeer. Laat staan door zo’n vogel. Die hapt in een keer je hoofd eraf.
bron:nl.wikipedia.org

Phorusrhacos
Phorusrhacos

 

3. De grootste vis

De grootste vis aller tijden was maar liefst 17 meter lang. Leedsichthys was echter volstrekt ongevaarlijk. Hij at namelijk alleen maar plankton dat hij uit het water viste. Overigens is een dier van dit formaat natuurlijk nooit helemaal ongevaarlijk. Een klein tikje met zijn staart is waarschijnlijk al voldoende voor een reisje naar de maan en terug.
bron:nl.wikipedia.org
Leedsichthys
Leedsichthys

 

2. Het grootste zeezoogdier

Dat is dus die blauwe vinvis die nog steeds rondzwemt door de oceanen. Met zijn 25 meter en 100.000 kilo is het veruit het grootste dier dat nu op onze planeet leeft. Het is werkelijk een kolossaal dier. En gelukkig ook een vriendelijk dier. Ze eten plankton en doen geen vlieg kwaad. Dit dier heeft mede door zijn omvang geen natuurlijke vijanden. Maar de mens had het toch bijna voor elkaar om dit dier te doen uitsterven. In 1966 is de jacht op de blauwe vinvis verboden. Sindsdien zijn er weer steeds meer.
bron:nl.wikipedia.orgBlauwe Vinvis - Aller grootste dieren op een rijBlauwe Vinvis

 

1. De grootste dinosaurier

En de grootste is natuurlijk de dino. 150 miljoen jaar geleden leefde deze Amphicoelias. Deze planteneter werd maar liefst 60 meter lang. Dat is net zo lang als een file van 15 auto’s. Met zijn 120 ton woog hij hetzelfde als 100 auto’s. Het moet echt geweldig en angstaanjagend tegelijkertijd geweest zijn om dit beest tegen te komen. Maar ja, de mens was in die tijd nog niet ontstaan dus niemand heeft hem ooit gezien (net zoals al die ander dieren in deze lijst).
bron:nl.wikipedia.org
Amphicoelias - Aller grootste dieren op een rijAmphicoelias

Dieren die met uitsterven bedreigt worden