13 diersoorten die op uitsterven staan

Er zijn veel verschillende diersoorten die op uitsterven staan. Dat komt eigenlijk altijd door toedoen van de mens. Vaak wordt er gewoon teveel op gejaagd en vaak wordt het leefgebied te klein. Hoe je het ook wendt of keert, de natuur zorgt er zelf maar weinig voor dat diersoorten uitsterven. Het kan overigens wel gebeuren dat er op een natuurlijke manier dieren uitsterven, maar dan is dat altijd omdat een diersoort in het grote belang van natuurlijk evenwicht geen plaats meer heeft. Op dit moment in de wereldgeschiedenis is dat echter niet aan de orde. Dieren die nu op uitsterven staan worden simpelweg door de mens verdreven.

Deze soorten worden volgende het WNF het meest bedreigd.

10 diersoorten die op uitsterven staan
10 diersoorten die op uitsterven staan.

 

13. Blauwvintonijn

Als je blauwvintonijnen met auto’s zou vergelijken, dan zou de tonijn een Ferrari zijn. Ze zijn met hun torpedovormige lichaam zeer gestroomlijnd en ze zijn gebouwd voor snelheid. Ze kunnen snelheden van wel 75 km per uur bereiken!
Lees meer op de website van WNFblauwvintonijnblauwvintonijn

 

12. Sneeuwluipaard

De sneeuwluipaard is erg zeldzaam. Het is een raadselachtig dier dat verborgen leeft in de hoge bergen van Rusland en Mongolië. Hij lijkt wat op de gewone luipaard, maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart.
Lees meer op de website van WNF

11. Amoerpanter

luipaard
luipaard

Van alle katachtige roofdieren is de amoerpanter of amoerluipaard wel de zeldzaamste. Er leven nog ongeveer 100 exemplaren in een relatief klein stuk van het Amoer-gebied (rond Vladivostok: Rusland, China, Noord-Korea). De kans is veel groter dat je een amoerluipaard in een dierentuin tegenkomt; daar leven wereldwijd nog zo’n 200 amoerpanters.
Lees meer op de website van WNFamoerpanter

 

10. Rivierdolfijn

Rivierdolfijnen zijn veel minder bekend dan hun ‘neven’ die in zee leven. Je vindt deze walvisachtigen in een aantal grote rivieren in Azië en Zuid-Amerika. Ook de bruinvissen die in de rivieren voorkomen worden tot de rivierdolfijnen gerekend. In toaal zijn er 9 soorten (waarvan één onlangs ontdekt). Rivierdolfijnen zijn lastig te zien, omdat ze veel tijd onder (troebel) water doorbrengen en omdat er steeds minder zijn.
Lees meer op de website van WNFrivierdolfijnrivierdolfijn

 

9. Haai

Haaien hebben een nogal afschrikwekkend imago. Toch is maar een handjevol van de circa 500 soorten haaien gevaarlijk voor de mens. Haaien zwemmen al honderden miljoenen jaren in de wereldzeeën rond. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot de heel grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde).
Lees meer op de website van WNFhaaihaai

 

8. IJsbeer

De ijsbeer is hét symbool van de Noordpool. Deze witte reus is het grootste roofdier op aarde. Hij leeft langs de rand van het arctische ijs en is uitstekend aangepast aan de extreme kou. Zijn vacht houdt z’n lichaamswarmte beter vast dan die van elk ander dier. Een dikke speklaag zorgt voor extra isolatie en dankzij zijn behaarde voetzolen blijven zijn poten warm en glijdt hij niet uit op het ijs.
Lees meer op de website van WNFijsbeerijsbeer

 

7. Zeeschildpad

De schildpad stamt uit de tijd van de dinosauriërs, zo’n 200 miljoen jaar geleden. Eerst kwamen ze alleen op het land voor, later ook in de zee. Je kunt land- en zeeschildpadden goed van elkaar onderscheiden dankzij hun schild: bij zeeschildpadden is het rugschild platter, gestroomlijnder en minder zwaar dan bij landschildpadden. Ook kan de zeeschildpad zijn kop niet onder z’n schild terugtrekken.
Lees meer op de website van WNFzeeschildpadzeeschildpad

 

6. Walvis

Walvissen behoren tot de grootste dieren op aarde. De allergrootste is de blauwe vinvis: hij kan wel 33 meter lang worden en 120 ton wegen (ongeveer 32 olifanten)!  Er zijn zo’n 86 soorten walvisachtigen, die je kunt verdelen in 2 groepen: baardwalvissen en tandwalvissen.
Lees meer op de website van WNFwalviswalvis

 

5. Neushoorn

Neushoorns zijn al 60 miljoen jaar op de wereld. In de oertijd waren er wel 165 verschillende soorten. Nu zijn er daar nog 5 van over. Ze leven vooral in India en Nepal, op Sumatra en in het midden en zuiden van Afrika.
Lees meer op de website van WNFneushoornneushoorn

 

4. Mensaap

Mensapen lijken het meest op ons van alle dieren. Het DNA van de chimpansee en de bonobo komt voor meer dan 98% overeen met dat van de mens.
Lees meer op de website van WNFgorilla diersoorten die op uitsterven staangorilla

 

3. Reuzenpanda

De panda, die officieel reuzenpanda heet maar soms ook pandabeer wordt genoemd, is het symbool van WNF én van internationale natuurbescherming. De dieren zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild, die met een aantal bedreigingen te maken hebben.
Lees meer op de website van WNFreuzenpanda diersoorten die op uitsterven staanreuzenpanda

 

2. Olifant

Olifanten zijn al 35 miljoen jaar op de wereld en sinds die tijd zijn er wel driehonderd verschillende soorten geweest. Nu zijn er nog twee: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. De Afrikaanse olifant is het grootste en zwaarste dier dat op het land leeft.
Lees meer op de website van WNFolifant diersoorten die op uitsterven staanolifant

 

1. Tijger

Aan de manier waarop een tijger sluipt en op zijn prooi afspringt, is goed te zien dat hij familie is van de kat. Binnen die familie is de tijger de grootste en de zwaarste. Met zijn indrukwekkende, sterke lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak de koning van de jungle genoemd.

siberische tijger diersoorten die op uitsterven staan
siberische tijger

Lees meer op de website van WNF

Bekijk ook de 10 snelste dieren op aarde.