10 redenen voor een dagje Almere

Almere is misschien wel de meest onderschatte stad van Nederland. Het is een hele nieuwe stad, zonder de allure van een eeuwenoud stadscentrum. Er is toch van alles te doen wat een bezoek aan deze stad de moeite waard maakt. Dit zijn redenen om een dagje Almere te gaan doen.

10 redenen voor een dagje Almere
10 redenen voor een dagje Almere

10. Stadshart

Het stadshart van Almere is voornamelijk architectonisch bijzonder. Het is gebouwd in drie lagen. Onder de grond zijn de verkeersaders en parkeerplaatsen, op straatniveau is het winkelcentrum en boven op het winkelcentrum is een woonwijk. Wanneer je door het centrum loopt moet je hier eens op letten. Het is heel bijzonder. Ga ook vooral eens het dakterras in het oude V&D gebouw op (Hudon’s Bay). Dit terras hangt over het stadscentrum heen en je kunt heel goed alle lagen van de stad aanschouwen. En als je dan toch in het centrum bent, loop dan eens binnen bij de geweldige bibliotheek van Almere.

Citymall Almere
Citymall Almere

9. Almere haven

Almere haven is het oudste stadsdeel van Almere. Het heeft een gezellig en kleinschalig centrum en een havenkom aan het gooimeer. Vooral zomers is het hier leuk bootjes kijken. In de havenkom is voldoende horeca om te kunnen vertoeven. In Almere haven is ook de bekendste ijssalon van Almere met heerlijk ijs.

Almere Haven vanuit de lucht
Almere Haven vanuit de lucht

8. Almere strand

Het strand van Almere ligt tegenover Muiderberg. Het is een groot strand gelegen aan het markermeer. Naast het strand is  het grootste catamaranstrand van Europa. Het strand is bekend van de festivals die er gedurende het jaar gehouden worden. Zo is er natuurlijk de Libelle week en het strandfestival Zand. Gedurende het jaar is er nog meer te doen.

bron:www.youtube.com

 

7. PIT

Het museum voor politie, brandweer & ambulance, vernoemd naar het blauwe zwaailicht. Ontdek het heden, verleden en de toekomst van de hulpdiensten via een bijzondere collectie en interactieve games. De missie van PIT is om alle bezoekers meer te leren over het werk en de geschiedenis van de hulpdiensten en wat zij zelf kunnen doen om veiligheid in hun eigen omgeving te vergroten. Het museum is leuk voor jong en oud.

PIT Almere
PIT Almere

6. KAF

Als je een Almeerder vraagt waar KAF voor staat zal die het waarschijnlijk niet weten. Vraag je hem naar de schouwburg dan weet die het meteen. Kunstlinie Almere Flevoland. Je moet het maar bedenken. Een grote schouwburg waar alle grote namen optreden. Een gebouw dat geroemd wordt om zijn architectuur en waar het fijn rondwandelen is. bron:kaf.nl/expo/dag-van-de-architectuur-2019/

bron:www.youtube.com

 

5. Oostvaardersplassen

Om de Oostvaardersplassen is een hoop te doen. Alhoewel ze feitelijk in de gemeente Lelystad ligt, grenst de Zuid-West kant direct aan Almere. Vanaf natuurbelevingscentrum Oostvaarders kun je heerlijk wandelen en fietsen om de Oostvaardersplassen. Tot vorig jaar trof je, bijna gegarandeerd, veel groot wild aan. Nu er een andere vorm van natuurbeheer wordt toegepast moet je een beetje geluk hebben om wat tegen te komen. Verrekijker meenemen dus.
bron:www.stadennatuur.nl/de-oostvaarders.nl/

Oostvaardersplassen
Oostvaardersplassen

 

4. Lepelaarsplassen

De Lepelaarsplassen liggen om de hoek bij de Oostvaardersplassen. Maar het is een heel ander soort natuurgebied. Het is veel moerasachtiger. Dus minder grote grazers en meer vogels. Het bezoekerscentrum heeft van alle in de regio voorkomende dieren een opgezet exemplaar. Je kunt hier een mooie wandeling maken.
bron:www.flevo-landschap.nl/bezoekerscentra/de-trekvogel/3

Zilverreiger bij de Lepelaarsplassen
Zilverreiger bij de Lepelaarsplassen

 

3. Architectuur

Almere wordt geroemd om zijn moderne architectuur. Het stadshart is natuurlijk bekend, maar er zijn ook verschillende experimentele woonwijken die het bezoeken waard zijn. Het is leuk om met iemand die in Almere bekend is eens wat van de woonwijken te bezoeken. Je kunt ook een gids nemen via de VVV van Almere. Een dagje Almere zonder architectuurroute is niet compleet.
bron:www.vvvalmere.nl/nl/architectuur-almere

The Wave Landmark Almere dagje Almere
The Wave Landmark Almere

 

2. Stadslandgoed de Kemphaan

Net buiten Almere ligt stadslandgoed De Kemphaan. Je kunt hier van alles doen, zo is er natuurlijk stichting aap waar je aapjes kunt kijken en de Almere Jungle. Dit is een kleine dierentuin met kleine dieren. Dit wordt gemaakt, beheerd en verzorgt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Erg leuk om eens door heen te wandelen. Er is ook een klimbos en een pannenkoekenrestaurant.

Home

Stadslandgoed de kemphaan Almere
Stadslandgoed de kemphaan Almere

 

1. Landschapsroute

Wil je verschillende landschapselementen van deze nieuwe polder zien en ook wat van de stad meepikken? Dan kun je misschien wel het best de landschapsroute gaan fietsen. Een fietstocht van 33km waarbij je verschillende natuur en cultuur elementen van deze nieuwe stad ontmoet. Verkrijgbaar bij de VVV van Almere. Een dagje Almere beginnen met deze fietsroute en daarna naar het centrum is een goed bestede dag.
bron:www.vvvalmere.nl/nl/activiteitenkaart/detail/landschapsroute-32-8km–f8310f13-7323-483c-88b4-5d529f2c03e6

de groene kathedraal in Almere
de groene kathedraal in Almere

Lees ook: Leuke Nederlandse steden op een rij