Het LAB maakt korte wetenschapsvideo’s waar een ingewikkelde vraag een begrijpelijk antwoord krijgt. Ze worden gemaakt door de redactie die ook achter de Universiteit van Nederland zit. Echt reuzeninteressant. Dit zijn 10 geweldige video’s van het LAB. Veel leerplezier!
1. Wat is het LAB
Treed binnen in het LAB: het kleine, kersverse zusje van de Universiteit van Nederland en dé plek waar Eveline van Rijswijk samen met wetenschappers op zoek gaat naar het antwoord al jouw alledaagse vragen.
2. Waarom overleef je een perfecte looping niet?
Achtbanen worden steeds spectaculairder. Spannende dingen bouwen kunnen we al heel lang, maar om ervoor te zorgen dat die bouwwerken ook veilig zijn, is veel wetenschap nodig. Jurnan Schilder (Universiteit Twente) is werktuigbouwkundige en fanatiek achtbaanliefhebber en weet precies hoe hard je kunt gaan.
3. Met een challenge je eigen gezondheid testen?
Zelf testen hoe gezond je bent? Op Eveline haar LAB komt prof. dr. Renger Witkamp langs om te demonstreren hoe je dat zelf ook kan doen!
4. Waarom hebben we nog steeds geen robot als BFF?
Een robot als BFF? In Hollywood zijn er voorbeelden zat, maar hoe ver zijn we in de echte wereld? Assistent Professor Edwin Dertien van Universiteit Twente legt het je uit.
5. Hoe lever je topprestaties onder druk?
Penalty’s nemen op een voetbalveldje achteraf; ze gaan er allemaal in. Tijdens die spannende wedstrijd mis je faliekant. Ken je dat? Terwijl; aan je techniek ligt het niet, de goal is nog steeds even groot en de keeper dook de verkeerde kant op. Wat is het dan? De druk.
6. Waarom ben je na een voorstelrondje al direct iemands naam vergeten?
Je komt op de verjaardag van een vriend binnen, hartstikke gezellig; maar na 20 klamme handjes te hebben geschud, ken je eigenlijk nog steeds niemand. Opeens blijkt dat je direct alle namen bent vergeten. En dat terwijl je soms wel de onbenulligste details onthoudt zonder je te herinneren over welke persoon dit dan gaat. Hoe kan dat nou?
7. Waarom kun je nooit goed kijken naar iemand die pijn heeft?
Marijtje Jongsma is neuropsycholoog aan Radboud Universiteit en heeft – zoals ze zelf zegt – van haar hobby haar beroep gemaakt. In het lab doet ze allerlei onderzoeken naar pijn en in deze aflevering van Het LAB is het de beurt aan Sophie. Want hoe werkt dat systeem van pijnempathie nou precies?
8. Hoe kun je je eigen pijngrens verleggen?
Een sneetje in je vinger of een blauwe plek op je been, het overkomt iedereen wel eens. De een is wat kleinzeriger en zal de hele dag praten over de intense pijn die het sneetje geeft, terwijl de ander er bijna niets van voelt. Maar wist je dat dit vaak geen aanstellerij is en dat je die pijngrens ook zelf kan verleggen? Neurowetenschapper Marijtje Jongsma (Radboud Universiteit) vertelt hoe je dit doet.
9. Hoe kan iedereen geheugenkampioen worden?
Nooit meer een naam, de hoofdstad van dat ene land aan de oostkust van Afrika of een telefoonnummer vergeten. Klinkt als iets waarmee je de volgende pubquiz gaat winnen maar lijkt tegelijkertijd vrij onmogelijk. Toch is dat niet zo. Met een beetje oefenen kan iedereen geheugenkampioen worden.
10. Waarom word je zeiknat van miezer?
Je kijkt naar buiten en het regent amper.. Vervolgens zit je een paar minuten op de fiets en baal je dat je toch geen regenbroek hebt aangetrokken. Dát is miezer. Maar waarom word je daar nou zo nat van, het regent toch bijna niet? Vloeistoffysicus en druppel-expert Dr. Hanneke Gelderblom heeft daar antwoord op. Zij houdt van miezer; niet om er doorheen te fietsen, maar om onderzoek te doen naar druppen.
Bekijk ook de Top 10 universiteit van Nederland colleges