10 dieren die heel oud worden

Er zijn dieren die net als mensen heel oud kunnen worden. Bij mensen was er een vrouw die 118 werd, maar sommige dieren kunnen daar misschien nog wel overheen komen. Ik heb niet alle dieren onderzocht dus er zouden nog wat dieren ouder kunnen zijn.

10 dieren die heel oud worden
10 dieren die heel oud worden.

 

10.  Geelkuifkaketoe

De geelkuifkaketoe komt vooral voor in Australië, Oceanië en in gedeeltes van Indonesië. Met zijn 69 jaar staat hij op nummer 10. En hij is wit met een gele kuif.

Kaketoe

Kaketoe

9. Oehoe

De oehoe is een bekende diersoort voor veel mensen. Hij komt in Nederland voor en kan 70 jaar worden. Hij is oehoe genoemd, omdat hij dat de hele dag door zegt.

De Oehoe

De Oehoe

8. Afrikaanse Olifant

De Afrikaanse Olifant leeft (best logisch) in Afrika. Wist je dat de Afrikaanse Olifant 5 keer zijn kiezen wisselt tot zijn 60e? Dus op zijn 70e zijn de kiezen van zo’n olifant echt helemaal op. De Afrikaanse olifant kan net als de oehoe 70 jaar worden.

De Afrikaanse Olifant
De Afrikaanse Olifant

 

7. Chimpansee

De Chimpansee leeft in Oeganda, Senegal, Tanzania en in delen van Congo-Kinshasa. Hij kan 78 jaar oud worden en wordt net als mensen als hij wat ouder is, een beetje kaal en krijgt grijze haren. Het gaat erg slecht met de chimpansees, schattingen van onderzoekers zeggen dat er nog zo’n 100.000 tot 200.000 in het wild leven, terwijl een eeuw geleden het er nog 2 miljoen waren.

Chimpansee
Chimpansee

 

6. Paling

De paling ken je misschien wel van vissers uit visserssteden zoals: Volendam, Urk, Marken of Enkhuizen. Maar misschien wist je nog niet dat ze wel 88 jaar oud konden worden! Ze leggen een keer in hun leven eitjes en dan gaan ze gelijk dood, na een lange reis.

Paling dieren die heel oud worden
Paling

 

5. Kakapo

De kakapo is een papegaaiachtige die wel 95 jaar oud kan worden! Daarom is hij de papegaaiachtige die het oudst kan worden ooit. Hij leeft alleen in Nieuw-Zeeland en is een herbivoor. Hij kan niet vliegen en is groen of geel. De Kakapo wordt met uitsterven bedreigd en er is nu een fokprogramma opgesteld. De kakapo staat in Nieuw-Zeeland symbool voor natuurbeheer.

Kakapo
Kakapo

4. Walvishaai

De walvishaai kan wel 22 meter lang worden en ook nog eens 100 jaar oud. Hij is blauw of grijs met witte stippen erop. Hij eet voornamelijk plankton en als hij zijn mond open doet laat hij al het plankton zo naar binnen stromen.

Walvishaai
Walvishaai

 

3. Groenlandse Walvis

De Groenlandse walvis leeft voornamelijk (zijn naam zegt het al) rond Groenland, maar hij leeft ook bij oost-Rusland en Alaska. Hij is familie van de echte walvissen en Carl Linnaeus bedacht in 1958 zijn naam. Deze walvis kan 200 jaar worden.

Groenlandse Walvis dieren die heel oud worden
Groenlandse Walvis

 

2. Reuzenschildpad

De Reuzenschildpad weegt gemiddeld 250 kilo en wordt 255 jaar oud.

De Reuzenschildpad dieren die heel oud worden
De Reuzenschildpad

 

1. Noordkromp

De noordkromp is de absolute winnaar van dit lijstje. Bij IJsland is een keer een exemplaar van 420 jaar oud gevonden. Gemiddeld wordt dit diertje 200 jaar oud. Wat natuurlijk al heel oud is.
bron:www.wwf.nl/wat-we-doen/resultaten/projecten/noordzee-herstellen

Noordkromp in zijn schelp dieren die heel oud worden
Noordkromp in zijn schelp

Lees ook de 10 snelste dieren op aarde