10 beste kinderboeken op een rij

Er worden al jarenlang prachtige kinderboeken geschreven. Sommige zou je zelfs jeugdliteratuur kunnen noemen. Prachtige verhalen waar je helemaal in mee wordt genomen. Fantasierijke avonturen waarvan je moet weten hoe het afloopt. Bladzijde na bladzijde worden deze boeken verslonden. Wat het beste kinderboek is, blijft natuurlijk subjectief. Wat is jouw favoriete kinderboek?
Dit zijn de 10 beste kinderboeken op een rij.

10 beste kinderboeken op een rij 1
10 beste kinderboeken op een rij 1

10. Afblijven

Afblijven is een boek van de Nederlandse schrijfster Carry Slee. Het werd uitgebracht in 1998. Het verhaal gaat over een meisje dat haar onzekerheid probeert te verbergen door pillen te slikken. Er werd in 2006 een gelijknamige verfilming uitgebracht. Daarbij werd het boek ‘aangepast’ aan het filmscript en als filmeditie opnieuw uitgebracht.
bron:nl.wikipedia.org

De 14-jarige Melissa is dolgelukkig als haar wordt gevraagd auditie te doen om in een videoclip van de superbekende rapper Brainpower te dansen. Jordi, de beste vriend van Melissa en al sinds groep 6 verliefd op haar, is ook enthousiast. Melissa kan heel erg goed dansen en ze wordt zeker ontdekt. Maar al snel gaat het minder goed met Melissa. Om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen is ze pillen gaan slikken (xtc-), en dat worden er steeds meer. Haar vrienden weten niet wat ze ermee moeten.

Afblijven Carry Slee
Afblijven Carry Slee

 

9. Oorlogswinter

Oorlogswinter is een in 1972 verschenen jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog van de Nederlandse schrijver Jan Terlouw. De hoofdpersoon is Michiel, een 15-jarige jongen die tijdens de hongerwinter (1944-45) gaandeweg steeds verder betrokken raakt bij illegale activiteiten. Gaandeweg krijgt hij een enorme verantwoordelijkheid.
bron:nl.wikipedia.org

De vader van Michiel van Beusekom is burgemeester van het dorp De Vlank. Michiel kan door de oorlog niet meer naar school. Hij helpt zijn ouders nu met het onderdak bieden aan en verzorgen van de “trekkers” op doorreis die elke dag bij hen thuis komen rusten. Deze personen komen uit het hongerlijdende westen en zijn op zoek naar voedsel in het landelijke noordoosten.

Oorlogswinter Jan Terlouw
Oorlogswinter Jan Terlouw

 

8. Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek is een kinderboek van de Engelse schrijver Roald Dahl, oorspronkelijk uitgebracht in 1964. Het boek wordt vaak gezien als een van de beste kinderboeken van de 20e eeuw.
bron:nl.wikipedia.org

Op een dag wordt een wedstrijd uitgeschreven. In vijf willekeurige chocoladerepen van Wonka bevindt zich een Gouden Toegangskaart. De vijf kinderen die zo’n kaart vinden, mogen de fabriek bezoeken. Ze zullen hierbij rondgeleid worden door Willy Wonka. Bovendien krijgen de vinders van de Gouden Toegangskaart ieder levenslang gratis snoepgoed van Willy Wonka.

Sjakie en de chocoladefabriek Roald Dahl
Sjakie en de chocoladefabriek Roald Dahl

 

7. De brief voor de koning

De brief voor de koning is een gelauwerd jeugdboek geschreven door Tonke Dragt. Het boek kwam uit in 1962 en wordt uitgegeven door uitgeverij Leopold.
bron:nl.wikipedia.org

Tiuri is zestien jaar en zal tot ridder worden geslagen. Het enige wat hij nog moet doen, na vier jaar de schildknaap van zijn vader geweest te zijn, is vierentwintig uur in een kapel waken, waarbij hij voor niemand open mag doen. In de nacht wordt er op de deur geklopt door een man die om hulp roept. Tiuri maakt de deur open, tegen de regels in. De man geeft hem een brief die hij moet bezorgen aan Ridder Edwinem van Forèstèrra.

De brief voor de koning Tonke Dracht
De brief voor de koning Tonke Dracht

 

6. Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet is een kinderboek van schrijfster Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Fiep Westendorp. Dit boek, dat in 1971 verscheen, gaat over een jongetje genaamd Pluk. Hij rijdt rond in een rood kraanwagentje en beleeft samen met onder meer het meisje Aagje en de familie Stamper allerlei avonturen.
bron:nl.wikipedia.org

Het jongetje Pluk rijdt in zijn kraanwagentje rond op zoek naar onderdak, maar vindt niets. Dan hoort hij van Dollie de duif dat er in het torentje van de Petteflet nog een kamertje vrij is. Hier laat Pluk geen gras over groeien. Hij rijdt meteen naar de Petteflet, om vervolgens zijn intrek te nemen in dit kamertje. Pluk sluit in zijn nieuwe onderkomen al snel veel vriendschappen, zowel met dieren als met andere bewoners van de flat

Pluk van de Petteflet Annie MG Schmidt
Pluk van de Petteflet Annie MG Schmidt

 

5. De GVR

De GVR (originele titel The BFG, wat staat voor Big Friendly Giant) is een kinderboek van Roald Dahl. Het kwam uit in 1982 en is een van Dahls bekendste kinderboeken geworden.
bron:nl.wikipedia.org

Sofie, een meisje uit een weeshuis in Londen, kan op een avond niet slapen. Ze denkt dat het spookuur is en kijkt stiekem naar buiten, omdat ze haar bed niet uit mag. Als ze besluit het raam dicht te doen vanwege de maneschijn, ziet ze buiten ineens een reus staan. Hij kijkt haar aan, hoort Sofies hart bonken – hij heeft namelijk buitengewoon goede oren – en ontvoert haar dan. Niemand mag namelijk een reus zien, anders zou de wereld op zijn kop staan. Hij neemt haar met een ongelofelijke snelheid mee naar zijn grot in Reuzenland.

De GVR Roald Dahl
De GVR Roald Dahl

 

4. Koning van Katoren

Koning van Katoren is een jeugdboek van Jan Terlouw uit 1971. Het gaat over zeven opdrachten die de 17-jarige Stach moet vervullen om de nieuwe koning van het fictieve land Katoren te worden. Het boek is bekroond met de Gouden Griffel (1972) en met de Oostenrijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur (1973).
bron:nl.wikipedia.org

Stach wordt geboren in de nacht dat de oude koning overlijdt, 80 jaar oud. Stachs vader komt de volgende dag om als hij de vlag op de kerk naar halfstok wil laten zakken en zijn moeder sterft korte tijd later aan de gevolgen van kraamvrouwenkoorts. Stach is nu dus wees. Hij wordt, zo goed en zo kwaad als het kan, opgevoed door zijn oom Gervaas die de dienaar van de koning was. De koning had geen kinderen en daarom grijpen na zijn dood zes zure ministers de macht. Ze beloven dat ze een nieuwe koning zullen aanstellen, maar er gebeurt niets.

Koning van Katoren Jan Terlouw beste kinderboeken
Koning van Katoren Jan Terlouw

 

3. Matilda

Matilda is een kinderboek dat geschreven is door Roald Dahl. Het boek werd in 1988 gepubliceerd en kreeg in 1989 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.
bron:nl.wikipedia.org

Als Matilda op vijfjarige leeftijd naar de basisschool gaat, ontdekt haar schooljuf, Marije Engel, dat Matilda hoogbegaafd is. Ze sluit een bijzondere vriendschap met juf Engel, die net als de kinderen erg bang is voor het schoolhoofd, een vrouw genaamd Agatha Bulstronk, waarschijnlijk het verschrikkelijkste schoolhoofd ooit en iemand met een hartgrondige hekel aan kinderen.

Matilda Roald Dahl beste kinderboeken
Matilda Roald Dahl

 

2. Kruistocht in Spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek (1973) is een jeugdboek van Thea Beckman over de kinderkruistocht in 1212, uitgegeven bij Lemniscaat.
bron:nl.wikipedia.org

Dolf is een vijftienjarige jongen die zich bij een experiment met een tijdmachine als vrijwilliger aanmeldt. Hij wil in de Middeleeuwen een riddertoernooi in het Franse Montgivray bijwonen waarover hij in een boek heeft gelezen en laat zich hiervoor naar de dertiende eeuw flitsen, maar door een foute berekening komt hij terecht bij de stad Speyer in Duitsland. Omdat hij niet meer teruggeflitst kan worden sluit hij zich daar aan bij de kinderkruistocht, die op dat moment toevallig langstrekt en weet met behulp van zijn twintigste-eeuwse kennis veel kinderen van de ondergang te redden.

Kruistocht in spijkerbroek Thea Beckman beste kinderboeken
Kruistocht in spijkerbroek Thea Beckman

 

1. Harry Pottter

Harry Potter is een zevendelige fantasyserie geschreven door de Britse schrijfster J.K. Rowling. De boeken volgen chronologisch de puberteit en de adolescentie van leerling-tovenaar Harry Potter en zijn beste vrienden Ronald Wemel en Hermelien Griffel, met wie hij samen studeert aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Het hoofdverhaal concentreert zich op Harry’s gevecht tegen de duistere tovenaar Heer Voldemort, die Harry’s ouders vermoordde in een poging onsterfelijkheid te verwerven en de tovergemeenschap aan zich te onderwerpen.
bron:nl.wikipedia.org

Harry Potter J. K. Rowling beste kinderboeken
Harry Potter J. K. Rowling

En nu nog even lachen om Kermit de Kikker