10 best bekeken TED Talks 🎬

TED is een grote organisatie die overal ter wereld wetenschappelijke lezingen organiseert. Het is razend populair onder mensen die graag wat willen leren. Tijdens deze colleges kom je van alles te weten dat je nog niet wist. Dit zijn de 10 best bekeken TED Talks.
Wat opvalt bij deze 10 best bekeken TEd Talks is dat deze sprekers allemaal gemakkelijk spreken, voldoende humor gebruiken en duidelijk een autoriteit op hun vakgebied zijn. Wil je zelf beter leren spreken voor groepen, bekijk dan eens wat deze sprekers doen.
Misschien ook wel leuk om te weten is dat de meeste van deze sprekers overrompeld zijn met hun eigen succes. Ze gingen er niet staan om succes te hebben, maar om hun verhaal te vertellen. Dat het een groot succes werd was mooi meegenomen.

10 best bekeken TED Talks
10 best bekeken TED Talks

 

10. Looks aren’t everything. Believe me, I’m a model. | Cameron Russell

Cameron Russel geeft toe dat ze de “Genetische loterij” heeft gewonnen. Ze is lang en mooi en werkt als lingeriemodel. Maar beoordeel haar niet op haar uiterlijk. In deze open TED talk geeft ze een inkijkje op de industrie die haar op 16 jarige leeftijd al als zeer verleidelijke vrouw presenteerde.  Eigenlijk een kind dus nog dat al als sekssymbool fungeerde.

 

9. This is what happens when you reply to spam email | James Veitch

Krijg jij ook wel eens van die verdacht e-mails die te mooi om waar te zijn lijken. Dat zijn ze natuurlijk ook. Er wordt je soms miljoenen aangeboden. Meestal haalt een spamfilter ze al uit je mailbox voordat je ze zelf gezien hebt en als ze toch door het spamfilter komen, dan delete je ze zelf direct. Maar wat nou als je er serieus op in gaat en de rollen omdraait. Schrijver en caberatier James Veith heeft maandelang ge-e-maild met een spammer en daar een hele leuke speech van gemaakt.

bron:www.youtube.com

 

8. Why we do what we do | Tony Robbins

Tony Robbins spreekt over de “onzichtbare krachten” die maken dat we doen wat we doen (en geeft Al Gore  een high five op de eerste rij).

bron:www.youtube.com

 

7. My stroke of insight | Jill Bolte Taylor

Neuroloog Jill Bolte Taylor had de mogelijkheid waar maar weinig wetenschappers voor zouden tekenen. Op een ochtend had ze een flinke beroerte. Terwijl dit gebeurde (hersenfuncties vielen een voor een weg, soraak, beweging, begrip) bestudeerde en onthield elk moment. Dit is het geweldige verhaal over hoe onze hersens bepalen wie we zijn in relatie tot de ander en de wereld.

bron:www.youtube.com

 

6. How to speak so that people want to listen | Julian Treasure

Ken je dat gevoel? Dat het net is alsof niemand naar je luistert. Julian Treasure kan je daar bij helpen. Als geluidsexpert demonstreert ze hele handige stem oefeningen en deelt ze tips over hou je empatisch kunt spreken. Ze deelt haar visie op een stemverheffende wereld van luisteren en begrijpen.

 

5. 10 things you didn’t know about orgasm | Mary Roach

Mart Roach is de auteur van “Bonk”. Een wetenschappelijk onderzoek over het orgasme. Ze heeft verschillende onderzoeken geraadpleegd om tal van opmerkelijke feiten over het orgasme op een rij te zetten. In deze top 10 geeft zij feiten weer waarvan ik zeker weet dat je ze nog niet kende. Erg vermakelijk om naar te kijken. Dit college wordt in Amerika gezien als ‘alleen voor volwassenen’, maar daar doen we hioer niet zo moeilijk over. Als je oude genoeg bent om het Engels te verstaan, dan ben je ook wel oud genoeg voor de informatie. En als je het allemaal niet wil weten, dan klik je het maar weg.

 

4. The power of vulnerability | Brené Brown

Brené Brown doet onderzoek naar menselijke relaties. Onze mogelijkheid voor empathie, zingeving en liefde. Tijdens deze ontroerende en grappige lezing deelte ze de conclusies van haar onderzoek. Een conclusie die haar zowel veel over zichzelf heeft geleerd als over de mensheid in het algemeen. De kracht van de kwetsbaarheid. Er mooi!

 

3. How great leaders inspire action | Simon Sinek

Het beroemde verhaal van Simon Sinek over leiderschap. Hoe kun je als leider inspireren en hoe onderscheid je je als bedrijf of organisatie van de rest. Met zijn model “golden circle” en de grote vraag “Why”, maak je het verschil. De vraag is niet wat je doet, maar waarom je het doet.

 

2. Your body language may shape who you are | Amy Cuddy

Lichaamstaal heeft grote invloed op hoe anderen ons zien, maar het heeft ook invloed op hoe wij onszelf zien. Psycholoog Amy Cuddy betwijfelt of het zin heeft om een “Power pose” aan te nemen terwijl je je zo helemaal niet voelt. Welke invloed heeft dat op ons succes? En wat helpt wel?

 

1. Do schools kill creativity? | Sir Ken Robinson

Sir Ken Robinson heeft met deze speech wel verschil gemaakt. Ten eerste natuurlijk voor zichzelf. Hij was in een klap wereldberoemd, maar hij heeft ook de ogen van veel professionals in het onderwijs geopend. Helpt onderwijs de creativiteit om zeep? Er is zeker wat voor te zeggen. In deze grappige toespraak met tal val aansprekende voorbeelden zette Ken Robinson het onderwijs op zijn kop.

Bekijk ook de Top 10 universiteit van Nederland colleges 🎬